Kreatin – jeho působení na tělo

Faktem je, že kreatin patří mezi nepostradatelné suplementy před tréninkem. Doplňováním kreatinu do těla se znatelně zlepšuje sportovní výkon jedince, jeho síla, dynamika i rychlost. Lepší sportovní výkony samozřejmě znamenají lepší sportovní výsledky a více vítězství.

Hlavní úlohou tohoto suplementu je uvolňovat adenosintrifosfát, který funguje jako palivo pro naše svaly. A kdy jindy naše tělo potřebuje toto palivo, když ne právě před tréninkem? Dávka po tréninku pomáhá regeneraci a urychlí některé metabolické procesy. Za optimální dávku před i po tréninku bývá obecně považováno 5 gramů. 

Kreatin zadržuje vodu v těle. Svaly se tak mohou zvětšit až o 15 % a hmotnost obvykle naroste o 1–2 kg, dále přispívá k lepší regeneraci svalů a k omezení vzniku kyseliny mléčné (bolest svalů po zátěži).

Jedinečná je kombinace kreatinu s jednoduchými cukry, především glukózou. Obvykle se používá 5g kreatinu spolu s 20-50g glukózy ihned po tréninku. Dávku kreatinu rozmícháme v 3 dcl džusu nebo iontového nápoje. Současné použití s glukózou zvyšuje využitelnost kreatinu přibližně o 50%. Vhodné je také při budování svalů současné použití kreatinu s glutaminem. Naopak se nedoporučuje společné užívání s kofeinem (káva, čaj, cola atd.), protože kofein snižuje využitelnost kreatinu, který se začne více vylučovat z těla.

Kreatin – jeho působení na tělo, dávkování

Užívání kreatinu jako doplňku je velmi oblíbené u sportovců a kulturistů, aby se získaly svaly, zvýšila síla a zlepšily výkon cvičení. Kreatin je látka, která se přirozeně nachází ve svalových buňkách. Pomáhá vašim svalům produkovat energii během těžkého zvedání nebo cvičení s vysokou intenzitou.Kreatinpřirozeně působí na nárůst čisté svalové hmoty i u jinak těžce přibírajících jedinců a nepřímo působí na odbourávání podkožního tuku. Více svalů vyžaduje více energie.

Kreatin je doplňkem, který během posledních let zažívá velký boom a jeho popularita neustále stoupá. Bohužel je ale pro mnohé neustále opředen záhadami a nejasnostmi týkajících se správného užívání. V tomto článku bychom Vám proto rádi jednou pro vždy udělali jasno v tom, jak kreatin v těle působí, kdy je vhodné ho užívat i kolik gramů by měla tvořit denní dávka kreatinu.

 

Je doporučován nejen pro kulturisty, ale také pro hokejisty, basketbalisty, ragbisty či boxery. Kreatin je nutné získávat i z vnějších zdrojů jako jsou maso či mléko. Nejlepším zdrojem jsou však doplňky výživy, které obsahují kreatinu mnohem více. Denní fyziologická potřeba kreatinu pro běžného člověka je kolem 2g kreatinu, z nichž část získává organismus z potravy a část vlastní produkcí z aminokyselin, ale toto množství je pro potřebný nárůst svalové hmoty velmi malé. Účinek kreatinu je tak znát již po několika dnech

Kreatin nevykazuje žádné škodlivé vedlejší účinky. Přestože se běžně předpokládá, že způsobuje dehydrataci a křeče, studie to nepodporují.